Eero Vainionpää Vapaus ensin

Suomessa tulisi saada antaa kenelle tahansa potkut.

  • Suomessa tulisi saada antaa kenelle tahansa potkut.

Olen seurannut tätä keskustelua alle 20 henkilön yhtiöiden irtisanomisperusteiden keventämisestä. Oman näkemykseni mukaan lähtökohta on täysin väärä. On täysin toissijaista, työskenteleekö työtehtäviinsä sopimaton henkilö 3 hengen vai 30 000 hengen organisaatiossa.

Lähtökohta: Kenet tahansa tulisi pystyä irtisanomaan, milloin tahansa ja mistä tahansa syystä.

Mutta oikea kysymys on, miten tämä järjestelmä voitaisiin rakentaa uudelleen niin että se olisi oikeudenmukainen yritykselle sekä irtisanottavalle työntekijälle?

Työnantajan irtisanomisaika vaihtelee 14vrk:n ja 6kk:n välillä. Potkut saaneen työntekijän kannalta tämä käsite irtisanomisajasta on ongelmallinen koska irtisanomisaika on osa normaalia työsuhdetta, täten molempien sopimusosapuolten on hoidettava työsopimuksen mukaiset velvoitteet, esim. tultava töihin, maksettava palkka jne. jne.

Tämä työntekovelvoite heikentää oleellisesti irtisanottavan henkilön mahdollisuuksia löytää uusi työpaikka irtisanomisajan aikana.

Näen itse, että työnantajan kannalta olisi helpointa siirtyä menettelyyn jossa taloudellisista ja tuotannollisista syistä tehtävissä irtisanomisissa noudatetaan edelleen normaalia irtisanomisajan menettelyä, mutta jossa henkilöstä johtuvista syistä (tai tulevaisuudessa ilman syytä tehtävissä irtisanomisissa) suoritettavissa irtisanomisissa maksettaisiin työntekijälle irtisanomiskorvaus jonka suuruus olisi työsuhteen kestoon pohjautuvan irtisanomisajan suuruinen palkka.

Tällöin alle vuoden kestäneen työsuhteen voisi irtisanoa ilman perusteita maksamalla irtisanottavalle henkilölle 14vrk:n palkka ja vastaavasti yli 12 vuotta kestäneen työsuhteen voisi irtisanoa 6kk palkkaa vastaavalla kertakorvauksella.

Tämä antaisi irtisanottavalle henkilölle heti irtisanomishetkestä alkaen mahdollisuuden etsiä täysipäiväisesti uutta työtä ja antaa vastaavasti kannustimen työllistyä mahdollisimman nopeasti koska tällöin ylijäävä ”aika” irtisanomiskorvauksesta jää niin sanotusti omaan taskuun.

Tällöin AY-mafian apupuolueidensa kanssa ei myöskään pitäisi voida argumentoida, että työnantaja lähtisi suorittamaan irtisanomisia mielivaltaisesti tai täysin ilman perusteita, sillä jokainen ilman syytä tehtävä irtisanominen maksaa yhtiölle.
 

Eli yhteenvetona:

  • Taloudelliset ja tuotannolliset syyt: Irtisanominen kuten ennenkin.
  • Mikä tahansa muu syy: Irtisanomisajan palkka kerralla kouraan ja leuka pystyssä uusia haasteita kohti.
  • Työsuhteen purkaminen: Ainoastaan erityisen painavasta syystä kuten ennenkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Reijo Heikkilä

20 työmiehen firmoista kun on helppo sanoa työmiehet irti, niin mitäs sen jälkeen.? Ottaako yrittäjä TE, toimistoista palkkaväkeä tilalle, vai mikä on irtisanomisen takana/helppous jne. . ? Ja onko sopimukset minkä mittaisia, ja maksetaanko pätkätyöstä millainen palkka. ? Kun, eikös nyt ajeta sellaista suuntaa, että tämä irtisanomsen helppous leviäisi ihan kaikkiin muihinkin firmoihin, jos näin on, niin otetaanko tilalle minkälaista porukkaa, maksetaanko minkälaiset palkat, vai käytetäänkö työtöntä kansaa hyväkseen siten, että maksetaan vain se kelan työttömyyskorvaus, ja vastineeksi joutuu tekemään työpaikkojen työt, joita on hyvänä Markka aikana tehnyt oikea palkkaväki. TESS, palkoilla.

Ei olla menossa oikeaan suuntaan. Ja onko lähitulevaisuuden haave se, että AY, liikkeet yritetään kaataa, (paikallista sopimista kaikkialle, tule meille töihin, me emme voi maksaa kuin 5 euroa tunnille). Tämä taitaa olla juuri nyt sitä vapaata markkinataloutta/ KIKY.

Jos näin on, ollaan todella hakoteillä.

Kim Leino

"20 työmiehen firmoista kun on helppo sanoa työmiehet irti, niin mitäs sen jälkeen?"

Sitten firma varmaan lopettaa toimintansa? Eihän se tietenkään kenellekään muulle kuin firman omistajalle kuulu, mitä tehdään sitten kun ei ole ketään töissä. Omistaja kuitenkin maksaa palkan, joten hänen omistusoikeuteensa kuuluu myös erottamattomana osana oikeus päättää kenelle tätä palkkaa maksaa, eli irtisanomisen tulisi olla 100% tämän päätösvallan alla. Ei tavaran myyjä voi pakottaa ketään ostamaan mitään, joten millä oikeudella palvelun (työn) myyjä, tai mikä tahansa ulkopuolinen taho, voisi tehdä niin?

"Ei olla menossa oikeaan suuntaan. Ja onko lähitulevaisuuden haave se, että AY, liikkeet yritetään kaataa, (paikallista sopimista kaikkialle, tule meille töihin, me emme voi maksaa kuin 5 euroa tunnille). Tämä taitaa olla juuri nyt sitä vapaata markkinataloutta/ KIKY."

Ei kukaan ole kaatamassa työmarkkinajärjestöjä, vaan ainoastaan niiden ulkoparlamentaarinen lainsäädäntövalta on vakava ongelma. Ihmisten tulee jatkossakin saada järjestäytyä ja neuvotella kollektiivisesti, mutta he eivät vain voi sitoa järjestön ulkopuolisia noudattamaan heidän solmimiaan sopimuksia. Se rikkoo ihmisten sopimusvapautta ja siirtää lainsäädäntövaltaa tahoille, joita ei ole valtiosäännön mukaisesti siihen tehtävään valittu.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"On täysin toissijaista, työskenteleekö työtehtäviinsä sopimaton henkilö 3 hengen vai 30 000 hengen organisaatiossa."

No ei nyt ihan. 3 hengen organisaatiossa sopimaton henkilö on 1/3 työvoimakuluista, ja siten merkittävä riski koko yrityksen olemassaololle. 30 000 hengen organisaatiossa taas suhdeluku on 1/ 30 000, mikä ei heilauta yritystä suuntaan tai toiseen.

Käyttäjän eerovainionpaa kuva
Eero Vainionpää

Hei, Kiitos kommentista.

On totta että prosentuaalisesti laskien riski on pienempi mitä suurempi yhtiö on kyseessä. En kuitenkaan aja tässä hallituksen esitystä vaan ehdotan radikaalimpaa uudistusta irtisanomisiin.

Mallia jossa kuka tahansa voi saada kenkää ilman mitään perusteita, mutta jossa irtisanottava henkilö saa taloudellista etua uudelleentyöllistyessään mahdollisimman nopeasti.

Uskon vahvasti että jonkun 3ke/kk työntekijän saama 18ke (6kk) kädenpuristus antaa tälle erittäin suuren kannustimen työllistyä nopeasti jotta hän voi pitää ja käyttää kädenpuristuksen tuoman rahan "voittona".

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Miten meneteltäisiin niiden työntekijöiden kohdalla, jotka ovat tällä hetkellä vahvemman irtisanomissuojan piirissä, eli luottamusmiesten ja perhevapailla olevien työntekijöiden osalta? Nykyiselläänhän perhevapailla olevien irtisanominen on ehdottomasti kielletty ja luottamusmiehen saa irtisanoa vain, mikäli irtisanomiselle on myös työpaikan järjestäytyneiden työntekijöiden enemmistön hyväksyntä.

Käyttäjän eerovainionpaa kuva
Eero Vainionpää Vastaus kommenttiin #4

Kenkää surutta, eiköhän ne jäljelle jääneet järjestäytyneet työntekijät voi valita keskuudestaan uudenkin ay-änkyrän luottamusmieheksi.

Perhevapailla olevien työntekijöiden osalta kysymys on helppo. Näen itse että tällainen ilman syytä tehtävä irtisanominen voidaan toteuttaa milloin vain, tällöin perhevapaalla oleva työntekijä saa irtisanomiskorvauksestaan muista poikkeavan suuremman hyödyn kun voi jo perhevapaan keston aikana ainakin katsella muita vaihtoehtoja.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mjaa..olen sitten taas miettinyt yrittäjille karenssia.

Toimituksen poiminnat